Herbata matcha – hit cz kit?

Matcha jest japońską herbatą, która przygotowywana jest w charakterystyczny sposób. Temu zawdzięcza swój unikalny smak, wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz miejsce nie tylko w japońskich ceremoniach herbacianych, ale i w ramach wielu różnych kulinariów. Warto się tym zainteresować i poznać dokładnie to, czym jest matcha, jak się ją przechowuje oraz przygotowuje.

Czym dokładnie jest matcha?

Matcha to drobno zmielona zielona herbata, która produkowana jest w Japonii od wieków. Typową dla niej cechą jest to, że przed zerwaniem krzaki herbaty są osłaniane przed słońcem na okres od 2 do trzech tygodni. W ten sposób liście uzyskują w swoim składzie więcej aminokwasów, flawonoidów oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Wpływa to również na kolor liści, który jest jasno zielony. Nie ma specjalnych odmian, z których przygotowuje się matcha, ważna jest technika produkcji która obejmuje osłanianie liści, zrywanie, parowanie oraz suszenie. W ten sposób uzyskane liście są następnie mielone na bardzo drobny pył.

Jak się parzy matcha?

Klasyczna matcha bierze udział w znanej ceremonii herbacianej, do której używa się specjalnych narzędzi. Wśród nich znajdują się czarka – matchawan, bambusowa łyżeczka, czyli chashaku oraz miotełka do mieszania naparu – chansen. W ten sposób powstaje napar, który powinien mieć temperaturę około 70 stopni oraz winien się delikatnie pienić. W zależności od ilości użytego miału herbacianego możemy przygotować bardziej gęstą lub lżejszą wersję matchy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Matcha to również cenny składnik kulinarny, który można wykorzystać np. do produkcji lodów, ciastek i kremów.